ELISABETH GERLE
Elisabeth Gerle är författare, präst och professor i etik vid Lunds universitet, samt vid Svenska Kyrkans forskningsenhet.
Dessutom jazzsångerska och krönikör.
Kalendarium
[add_eventon_list number_of_months=”12″ event_count=”10″ month_incre=”-6″ fixed_year=”2017″ ux_val=”3″ hide_empty_months=”yes” show_year=”yes” accord=”yes” ]
Bloggen
-
Uppskjutande som hopp – en essä i Dagens Nyheter13/11, 2024
-
Lagar som inbjuder till kriminalitet11/09, 2024
Ny bok om Luther, kropp och sinnlighet
Sinnlighetens närvaro.
Verbum 2015.
Utan byxor i Wittenberg. Inte är det så man brukar tänka sig Martin Luther. Snarare som en dysterkvist som predikade pliktmoral. Det gällde att ha arbetsbyxorna på. Men Luther och sex? Går det ihop?
Boken Sinnlighetens närvaro visar en annan sida av Luther än den vi möter i media. Här finns lust och erotik, glädje och längtan, temperament och frustande humor. En sinnlig Luther!
Elisabeth Gerle resonerar med Martin Luther och samtida forskare om synen på kropp, lust och sexualitet, då och nu. Med hjälp av Erosteologi utmanas traditionella lutherska motsatser mellan olika sorters kärlek, samt mellan andligt och kroppsligt. Sex och lust lika väl som arbetet i vardagen får ny mening. Synen på kvinnan förändras.
Gerle hävdar att Luther tar viktiga steg för att uppvärdera synen på kroppen och det materiella. Istället för att se det materiella som ett hot mot det andliga blir det en plats för gudsmöte. Men varken kropp eller intellekt reduceras till medel utan ses som gåvor i sig.
I förhållande till nuets värderingar blir han utmanad. Men ibland är han den som utmanar. Idag inspirerar sinnlig närvarotill överflöd och gränsöverskridande. I samtalet med Luther visar han sig ha tankar som bryter igenom enkla stereotyper kring kön och genus liksom samtidens ängsliga kretsande kring nationella, etniska gränser.
Sinnlighetens närvaro – Luther mellan kroppskult och kroppsförakt visar en annan sida än medias. Här möter en sinnlig, erotisk och humoristisk Luther. Han uppskattade livets goda och såg musik, god mat, vin och sexualitet som ett värn mot tvivel och missmod. Medan kroppen i samtiden antingen dyrkas eller göms undan och föraktas, så ser han den som något naturligt. Människan ses som en helhet med kropp, själ och ande. Intellektet står inte över kroppen. Vardagen är en plats både för gudsmöte, sinnlighet och guds-tjänst. Där är människan Guds medarbetare, just som människa.
Elisabeth Gerle lyfter fram erfarenhetens och sexualitetens betydelse för trons språk. Hon för ett kritiskt samtal med Luther och samtida teologer från olika delar av världen, som på olika sätt intresserar sig för synen på kropp och erotik.
Hennes bok är den fjärde i forskningsprojektet om Luthersk teologi och etik i en postkristen tid som inleddes med antologin E. Gerle (red) Luther som utmaning – Om frihet och ansvar (Verbum 2008).