Skrev ett inlägg om det märkliga i att södra och norra Sverige har helt olika elpriser. Se länk eller text nedan.

Idag när nyheterna rapporterar att Vattenfall fortsätter att importera både uran och gas från Ryssland blir det ännu märkligare att regeringen inte ger nya förhållningsregler,

https://www.sydostran.se/insandare/debatt-reformera-elen-c7b449a1/

Debatt: Reformera elen

Många har överrumplats av de höjda elpriserna. Särskilt de som bor i radhus med direktverkande el. Vi som vant oss vid låga, stabila elpriser, lika över hela landet. Det är historia.
Publicerad 12 januari 2022
Vi måste kunna utkräva ansvar säger Inga-Britt Ahlenius (bild). Och vi bör omreglera elen, säger Elisabeth Gerle.
Vi måste kunna utkräva ansvar säger Inga-Britt Ahlenius (bild). Och vi bör omreglera elen, säger Elisabeth Gerle.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Men vad beror det på att elen blivit så dyr? Just nu råder ingen elbrist. Så glöm det där med kärnkraft. Det är bara ett sätt att lägga ut dimridåer i valrörelsen. Om det visar sig att vi kan och vill tillverka mindre kärnkraftverk så kan de först producera el om ett par tre decennier.

Nej, att elen plötsligt blivit dyr hör samman med marknadskrafterna. Det statliga företaget Vattenfall förväntas liksom SJ göra vinst. Och det gör de. Vattenfall drar in mycket pengar till statskassan. Just nu är det inte minst konsumenterna i södra Sverige som betalar. Varför?

Sverige är indelat i fyra olika elområden och priset sätts i relation till gas och kol i andra länder. En ”reform” som genomfördes för ganska exakt tio år sen av dåvarande energiminister Maud Olofsson. I ett möte med de nordiska energiministrarna lät hon sig övertygas om att det vore bra att knyta de nordiska ländernas elmarknad närmare varandra, och att öka marknadens styrning, skriver den förre moderata riksdagsledamoten Anna-Marie Pålsson i Sydsvenskan 2 januari.

Och det gick som det gick med Posten, numera allmänt kallad Postmord. När Maud Olofsson hade lyckats driva igenom en sammanslagning med det redan då närmast konkursfärdiga postverket i Danmark så tog marknadskrafterna över. Allt blev mycket dyrare. Med sämre service. Länge sen ett brev var framme dagen efter det postades!

Få politiker har kostat svenska skattebetalare så mycket som den förre energiministern. Men som Inga Britt Ahlenius ofta påpekat så tycks det inte ingå i den svenska demokratin att utkräva ansvar. Ahlenius har en bakgrund från finansdepartementet, riksrevisionen och FN. Nyligen skrev hon i Svenska Dagbladet att en stat som inte levererar vad den är satt till riskerar att förlora medborgarnas förtroende. För vi medborgare är inte dummare än att vi kan förstå ett och annat.

Därför är det glädjande att företagsekonomen Anne-Marie Pålsson föreslår en översyn av att ha fyra elområden. Det har bland annat lett till att marknaden inte är särskilt intresserad av att få ner kostnaderna på el för konsumenterna i Syd. För det går naturligtvis genom att införa en enhetlig eltaxa inom Sverige. Vi kan förfarande sälja el till Danmark och Tyskland och på så sätt minska deras kol- och gasanvändning.

Ytterligare tips är att ta bort energiskatt på el och sluta begränsa små elproducenter. Vi behöver fler småskaliga producenter av både sol och vind. Ännu har vi gott om el, men elnätet behöver omregleras. Det är elmarknaden som havererat med höga priser, inte elproduktion eller distribution.

Det är alltså hög tid ör en översyn som Pålsson föreslår. Varför ledde reformen inte till rättvisa förhållanden inom Norden och inom länderna? Det är hög tid att ifrågasätta den totala tilliten till marknaden. Politik är nämligen mer än marknad.

Elisabeth Gerle, forskare, författare, präst