MUSIK

Elisabeth Gerle hörs och syns i olika media. Som sångerska och debattör.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bas: Göran Schelin, sång: Elisabeth Gerle, jazzgitarr: Per Lundahl

Elisabeth turnerade under ett antal år med Jan Lundgren, en av Sveriges främsta jazzpianister, med konserter från nord til syd. Ibland tillsamamns med “Dompan”Arne Domnerus. Hon har också framträtt med  Elise Einarsdotter och Anders Ekblad på piano, med Anders Paulsson, sopransax, Konserthuset, Stocholm, med Monica Dominique på Mosebacke och i ett antal kyrkor, framförallt Storkyrkan och Klara kyrka. Sen hon flyttat till Lund har hon  framträtt med Tore Gisslen och Jazz Blue Trio och senast alltså med Per Lundahl och Göran Schelin.

Elisabeth Gerle är mest känd för den breda allmänheten i Sverige för sina krönikor i Sydsvenskan, DN och SvD och för ett antal radio- och TV framträdanden genom åren, både som jazz och vis-sångerska och som engagerad akademiker. Två gånger har hon varit värd för programmet SOMMAR.

USA

På 90-talet sjöng Elisabeth på klubbar i New York, i FN och i den berömda jazzkatedralen St. Peter’s mitt på Manhattan. Då ackompanjerades hon av Sayyd, solosaxofonist i Duke Ellington orkestern, och av sin amerikanske jazz pianist Jeff Presslaff. I Sain’t John the Divine katedralen  i New York har hon framträtt tillsammans med Paul Winter. I svensk TV har hon medverkat i många café program där hon bla framfört Gershwin och egna låtar.

Lyssnar till sina medmusiker

Lyssnar till sina medmusiker

Under åren i USA utvecklade hon en egen repertoar med traditionella svenska folkvisor nytolkade till engelska i jazzstil samt egna låtar och kompositioner. Ibland framför hon ett knippe Mahalia Jackson sånger, som “Just som jag är”, “Nobody Knows”, “Just a Closer Walk”, och ger glimtar ur den afro-amerikanska bakgrunden.

Uppträtt på många internationella scener

Elisabeth har framträtt som sångartist på så skilda håll i världen som Tokyo, Washington.DC, New York, Los Angeles, San Francisco, Minneapolis, Tallin, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn, Stockholm, Lund och Umeå på scen, i TV shower och i kyrkor.

Några smakprov

God bless the child
Sång: Elisabeth Gerle, piano: Steve Dobrogosz

Att vinden ännu blåser
Sång: Elisabeth Gerle, gitarr: Bo Hansson

Somebody Cares
Sång: Elisabeth Gerle, piano: Steve Dobrogosz