Utrikesministern förödmjukar oss inför Turkiets president
Artikeln är uppdaterad utifrån tidigare publicerad version
Som om det endast är Turkiet som ska avgöra om Sveriges ansökan beviljas. Kanske borde det borde vara upp till större spelare inom Nato? Ändå fortsätter den svenska utrikesministern att förödmjuka oss gentemot Turkiets helt orimliga krav. Människorättsorganisationen Human Rights Watch framför skarp kritik mot Turkiet för att de inte respekterar yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och pressfrihet och menar att ”om Sverige blundar för Turkiets kränkningar av mänskliga rättigheter tillhör det en av de mest oroväckande trender vi sett de senaste åren”.
Petter Larsson menar i Sydsvenskan att Billströms löften till Turkiet är ett hot mot den svenska demokratin. Larsson kräver hans avgång. Han skriver den 10 januari: ”…en svensk minister lovar en utländsk despot att avskaffa svenska demokratiska rättigheter och ljuger sedan om vad han sagt. Vad är väl det mot lägenhetsköp, it-läckor eller andra småskavanker som fällt ministrar?”
”Vi minns också att det inte var så länge sedan var det skamligt att ljuga. Den som ertappades fick ofta avgå.”
Elisabeth Gerle
Också Alex Schulman skriver om hur lögnen aldrig har kommit så lätt och ledigt som nu. ”Det är som att lögnen aldrig kommit enklare för en svensk regering än för den nuvarande. Osanningarna tycks vara en så fullständigt naturlig del av kommunikationen.” Han avslutar: ” Billström är alltså nere i Ankara och lägger svensk yttrandefrihet på bordet för att få komma med i Nato och ljuger sedan om det för svensk media. Det är häpnadsväckande. Nu när lögnen uppdagats – kan Billström sitta kvar? Ja, det verkar så. Knappt några röster om hans avgång höjs, för han ljuger så lätt, han ljuger så bra, ja, han fungerar perfekt i den obekymrade lögnens tidevarv.” (DN 9 januari)
Men många röster ifrågasätter lögnen i politiken. Det var inte var så länge sedan det var det skamligt att ljuga. Den som ertappades fick ofta avgå. Har detta upphört när vi infört alltmer av trumpism i den politiska debatten där osanning inte får några konsekvenser, knappast ens följdfrågor? Redan S-regeringen gjorde för stora eftergifter gentemot Turkiet genom att underteckna det s k terroristavtalet i Madrid i juni påtalar Jonas Gummesson i DN den 10 januari. Men nu handlar det om sanningen. Ska vi verkligen acceptera den ohämmade lögnen i politiken? Sanningen ska göra er fria, sa Jesus. Jag tror han har rätt.
Elisabeth Gerle, präst och professor, forskare och författare