https://www.sydostran.se/ledare/gastkronika-slit-och-slang-ingen-naturlag-35b8bf0e/
Så kom ännu en krönika för Sydöstran. Om länken strejkar kommer den här:
Gästkrönika: Slit och släng ingen naturlag
”Efter oss syndafloden” säger vi ibland. Och tänker att det dröjer. Vi säger det inte högt, men tänker så i tysthet. Åtminstone lever vi så. Ända tills hus och bilar dränks i vatten. Som i Gävle eller i den tyska byn Erftstadt, eller i New York. I vissa ögonblick inser vi att klimathotet redan är här. Men det är svårt att tänka nytt!
Birger Schlaug menar i sin gästkrönika i Sydöstran den 28 augusti att politiker inte vill säga som det är. Att det är nu vi måste ändra livsstil. Och räkna in utsläpp svenskar bidrar med även utomlands. Vi har ca 8-9 år på oss. Men vi vill hellre tro att tekniken ska fixa det. Och teknik är bra. I Norge kör allt fler elbilar. (Men ännu finns få norska politiker som vill avstå från att hämta upp olja ur havsdjupen.) Det viktigaste för klimatet är att politiker vågar fatta obekväma beslut.
Kanske förbjuda försäljning av nytillverkade fossilbilar till 2025 och dieselbilar omedelbart. Sluta subventionera flyg. Riv upp det tyska företaget Cementas monopol att få tillverka cement i Sverige och vi kommer att se andra tillverkare som inte förstör grundvattnet på Gotland. Vanligt folk kan gå före och pressa politiker.
Vårt ekonomiska system bygger på ständig tillväxt på ca 3 % per år. Här finns en motsättning mellan fungerande ekonomi och fungerande klimat. Det gör oss schizofrena. Medan Vetenskapsradion diskuterar IPCC trumpetar ekonominyheterna en minut senare glatt ut att konsumtionen ökar. Så även ekonominyheterna behöver tänka nytt. Ekonomi är mer än tillväxt.
”Frågan är om det goda livet bara kan uppnås med ökad konsumtion av resor, billiga kläder och allt flottare kök. Det finns mycket annat som gör livet gott att leva utan att skada jorden.”
Elisabeth Gerle
All produktion måste bli mer hållbar. Nu tillverkas tvättmaskiner och annan vardagsteknik för att gå sönder inom några år. För inte så länge sedan förväntades de hålla länge och reservdelar fanns. Det är ingen naturlag att leva med slit och släng. Men vi sitter alla i glashus och får akta oss för att anklaga de andra.
Transporter står för en tredjedel av Sveriges utsläpp. Billiga kläder som tillverkas i Sydostasien och fraktas hit med flyg eller i enorma containerfartyg är inte framtiden. Men samtidigt som vi gjort oss så beroende av just kinesisk tillverkning bygger Kina flera hundra nya kolkraftverk.
Frågan är om det goda livet bara kan uppnås med ökad konsumtion av resor, billiga kläder och allt flottare kök. Det finns mycket annat som gör livet gott att leva utan att skada jorden. Och Östersjön. Efter pandemin har vi chansen att upptäcka något nytt. Också om ekonomi.
Elisabeth Gerle