mars, 2020

23mar - 24mar 2318:00mar 24Inställd Bokpanel på Lux i Lund. Med Ida Ölmedal, Johanna Gustafsson Lundberg och Elisabeth Gerle18:00 - 19:15 (24)

Detaljer

Allt är omöjligt. Och vi ger oss inte. Den Stora Fredsresan Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan, och Johanna Gustafsson Lundberg, lektor i etik samtalar med Elisabeth Gerle om hennes nya bok. Samtalet kommer att kretsa kring världens och människans sårbarhet, om kända och okända kvinnor, om rösträttskvinnors aktivism 1915, om fredsresan och breda allianser på 80-talet och om samtiden.
  • "Jag var aktivisten, som kunde tillåtas vara oartig inför alla TV-kamerorna. Alltså stegar jag fram till talarstolen och rör lätt vid Olof Palmes högra armbåge. Jag glömmer aldrig hans blick. Fylld av undran, irritation och otålighet. Han var inte van att bli avbruten. Medan jag lågt förklarar att Den Stora Fredsresan måste få ställa frågorna först ser jag förvåning, gränsande till skräck, i hans ögon.”
  • Så inleds den personliga berättelsen om Den Stora Fredsresan. 1985 – 1986 uppvaktades över hundra regeringar för att bryta kalla krigets dödläge där två supermakter, USA och Sovjet, stod rustade mot varandra. Kärnvapen var det stora hotet.
  • Inspirationen kom från kvinnliga pionjärer som stred för kvinnlig rösträtt och fred i början av 1900-talet. Rösträtten lyckades man uppnå, trots stort motstånd.
  • Den Stora Fredsresan och andra fredsdemonstrationer bidrog till att kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar drogs tillbaka från Europa.
  • Idag ökar hoten åter från militarism och kärnvapen, liksom från klimatförändringarna. Att berätta om fredsresan har därför inte bara historiskt intresse. Det är ett sätt att uppmuntra. Det var omöjligt, men det hände.
  • Beställ Elisabeth Gerles nya bok från themis@telia.com;  eller från adlibris
 

När

23 (Måndag) 18:00 - 24 (Tisdag) 19:15

Lämna en kommentar