https://sverigesradio.se/avsnitt/1488556?fbclid=IwAR2SSWnB-Ock5dPQglMNBYy4PKwUG8IZRc4SgKooAOk01SieYZ1ARZc-ErA

Så var det dags för ett nytt filosofiskt rum. Den här gången om hopp. Mitt i corona-tider, på Valborgsmässoafton 2020, var det dags att ta sig till Malmö. Där väntade Lars Mogensen, alltid lika trevlig och klok. Han var programledare och Thomas Lunderquist producerade. I Stockholm fanns Lasse Dencik för att samtala med Martin Gansten och mig i Malmö.

Regnet öste ner. Det var kallt. Jag tog tåget pga smittorisk på tåg som annars är mitt vanliga färdsätt till Malmö. Så här presenterar SRs hemsida programmet:

I coronatider är det lätt att misströsta. Osäkerheten är stor, och vi kan väl bara hoppas på att det snart vänder uppåt – det vill säga att Folkhälsomyndighetens ödesdigra kurva börjar vända neråt. Kanske ber den religiöse till sin gud? Inom hinduismen är hoppet dock inte något positivt eller något så centralt begrepp som inom de abrahamitiska religionerna. Hoppet ses där snarare som något förkastligt, jämförbart med begär eller vrede.

Det kan också tänkas bli resonemang om hoppets eventuella relation till underkastelse respektive utopi, i detta samtal om hoppets natur och värde, mellan en jude, en hindu och en kristen, tillika socialpsykolog, religionshistorier och etikforskare: Lasse Dencik, Martin Gansten och Elisabeth Gerle.

Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist