I Paris är det tradition att bända upp gatsten och kasta på polisen. Nyss hände det igen, när människor demonstrerade mot höjda skatter och avgifter, samtidigt som förmögenhetsskatten sänks. Vad gör människor när klyftor mellan dem som har och dem som inte har ökar?

I Frankrike kastar man gatsten. I Sverige proteströstar många på SD. Trots att de vill sänka alla skatter mer än andra och ständigt stöder förslag om att ge mer till dem som redan har så det räcker och lite till. Märkligt kan jag tycka. Men att rikta missnöjet och vreden mot nyanlända tycks vara lättare än att granska fördelningspolitik och välfärdspolitik.

I Lund får jag ibland lust att plocka upp gatsten här och var. Inte för att kasta på politiker eller polis. Men för att gatstenen gör det nästan omöjligt att ta sig fram om man behöver använda rullstol efter en operation. Eller för den som behöver rullator för att balansen sviktar när åren blivit fler.

Jag är inte där ännu. Men knagglar mig fram med rullväska över kullerstenarna och balanserar med cykeln frostiga morgnar. Det stöter och gör ont ändå upp i axlarna. Så varför satsas det så intensivt på gatsten i Lund? För att det ser medeltida ut? Eller för att man vill att den som inte betalar mycket i skatt ska flytta till Malmö där det finns både ordentliga cykel och- gångvägar. Jag bara undrar.