https://www.sydostran.se/ledare/gastkronika-attityder-nara-halsofascism/

Elisabeth Gerle: Gästkrönika: Attityder nära hälsofascism

Det var förra sommaren. Vi höll på att ösa båten vid bryggan. Min systers barnbarn hjälpte mig. Solstrålarna värmde. En ljum bris, solen får vattenytan att krusa sig och glittra. Våra kroppar njuter av värmen.

Elisabeth Gerle

Hälsofascism • Publicerad 25 maj 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Elisabeth Gerle präst professor författare
Elisabeth Gerle präst professor författareFoto: Kristina Strand Larsson

Men det gör ont när jag böjer mig ner över relingen för att nå vattnet i båten. Jag berättar att jag blivit så stel i ryggen och är glad för hennes hjälp.

– När jag var så gammal som du trodde jag att de som blev stela i ryggen inte hade tränat tillräckligt. Men jag har tränat flera gånger i veckan i hur många år som helst, så det var inte det.

– Nu vet du bättre, svarade 13-åringen lugnt.

Hon förstod att allt inte går att förebygga genom att träna. Allt går inte heller att bota med fysioterapi. I år är det dags för ryggoperation.

Tyckte att hon var klok. Men jag funderar ibland över samtiden där polletten ännu inte trillat ner. 70 är det nya 50, heter det. Och visst kan det stämma när man ser hur aktiva 70-plussare är. Inom humaniora lär människor bli klokare ju äldre de blir. Till en viss gräns.

Årsringarna ger erfarenhet och ökar möjligheten att se komplexa samband. Inte snabbare nödvändigtvis, men klokare, visare.

Ändå är det få som inte lägger märke till att kroppen inte längre fungerar på samma sätt. Det kan handla om ett knä, en höft eller en axel som gör ont. Som blir stel och kanske måste opereras.

Motion och en kost med mycket frukt, nötter och grönsaker lanseras som vägen till hälsa och långt liv. Kostråd om att äta grönsaker först i en måltid är goda råd, både för hälsa och klimat. Men samtidens hälsotrend får det att låta som om rätt kost och bra träning helt kan uppskjuta kroppens förslitningsskador och ett naturligt åldrande.

Om du får problem beror det på att du inte skött dig. Ibland hamnar de här attityderna nära hälsofascism. Den som inte lever rätt, dvs äter, tränar och sköter sig, får skylla sig själv. Trots att människor har olika gener och olika möjligheter att leva sunt.

Så mitt i vår strävan efter att äta och leva rätt ska vi kanske se till att vara varsamma om varandra. Det kan börja med att återupprätta lite ”gammaldags” hövlighet som att hålla upp dörren för den som kommer efter, hålla jämna steg med den som inte går lika snabbt, resa sig i bussen för den som behöver sittplatsen bättre. När vi ständigt talar om individens val som det som skapar våra liv glömmer vi att liv är något som delas.

Barn och äldre är beroende av andras omsorg. Men utan barn och gamla skulle vårt gemensamma liv bli mycket torftigt. Här har vi mycket att lära av andra kulturer!

Elisabeth Gerle, präst och författare, senast med ”Vi är inte idioter. Klimat, ekonomi, demokrati” (Korpen)