Glad för den här recensionen av Brita Häll.

” Gerles berättelse är också en modern historielektion av internationell kamp för fred ledd av kvinnor. Och som om detta inte vore nog bjuder hon dessutom på många scener från det egna livet med föräldraskap, yrkesliv och existentiella vändpunkter.  Vissa av dessa partier berör mig djupt… ”

Bilden kan innehålla: Elisabeth Gerle

file:///C:/Users/elisa/Documents/Recensioner/20200720%20Kyrkans%20tidning%20B%20H%C3%A4ll.pdf

Så här skriver hon:

Åttiotalets fredsresa hälsar ”ge inte upp”

”Fred är ett verb” är en slogan jag minns från min späda ungdom i mitten av 80-talet. Någon som vid samma tid tog detta på allvar är den mångsidiga Elisabeth Gerle. Redan då hade hon kunnat trycka ett imponerande visitkort om hon velat. Förutom fredsaktivist även präst, gymnasielärare, radioproducent och jazzsångerska. Senare i livet tillkom meriter som gästforskare vid Princeton och professor i etik vid Svenska kyrkans forskningsenhet.

Men 1985 var hon den unga eldsjälen som skickades fram av äldre politiska tungviktare som Karin Söder (C) och Inga Thorsson (S) för att avbryta statsminister Olof Palme i talarstolen på Kungsträdgårdens scen i Stockholm. Palme fick ursäkta, kampen för fred krävde desperata åtgärder. En växande grupp aktivister som kallade sig Den stora fredsresan hade föresatt sig att ställa fem frågor till världens makthavare.

Det handlade bland annat om makthavarnas inställning till militär konfliktlösning, kärnvapen och vapenexport. Olof Palme var den förste att få frågorna, och han svarade till fredsivrarnas belåtenhet på alla fem.

HUR RESAN – stöttad av svenskkyrkliga namn som Krister Stendahl och Bertil Werkström – sedan fortsatte genom ett stort antal länder beskrivs i Elisabeth Gerles bok Allt är omöjligt och vi ger oss inte. Den stora fredsresan (Themis). Hur mycket verklig förändring som aktivisterna kunde skapa är oklart, och Gerle medger att de på sätt och vis var naiva. Men att lite naivitet kan ge kraft att kasta sig ut i världen och skapa medvetenhet är något vi sett i närtid. Klimatkämpen Greta Thunberg är ung och enkelspårig och just därför lämpad att göra det omöjliga och aldrig ge sig.

Gerles berättelse är också en modern historielektion i internationell kamp ledd av kvinnor. Och som om detta inte vore nog bjuder hon dessutom på många scener från det egna livet med föräldraskap, yrkesliv och existentiella vändpunkter.

VISSA AV dessa partier berör mig djupt….

Jag får också en känsla av att porträttet av Elisabeth Gerle hämmas av att det är Elisabeth Gerle som är författaren. Hon vill inte skryta, så hon håller igen. Vi får i stället en tydlig bild av många andra aktörer, inte minst läraren Astrid Einarsson från Ronneby och den viktiga roll hon spelade i fredskampen.

För den som vill inspireras till att skapa modiga rörelser innehåller boken en del lärdomar. Bland annat att det är viktigt att bygga allianser och att var och en som engagerar sig måste få konkreta arbetsuppgifter.

Elisabeth Gerle skriver: ”Eftersom vi ständigt omges av dessa röster som påpekar att det är meningslöst att arbeta för en bättre värld behöver i än mer människor som inte slutar att chockeras över orättvisor och visa det. Som vågar tro att en annan ordning är möjlig!” En sådan röst vill hennes bok vara.

BRITA HÄLL                                                             

BOK  ”Allt är omöjligt. Och vi ger oss inte. Den stora fredsresan”

Elisabeth Gerle Themis förlag