Öresundsbron är stängd. För de flesta. Det tycks ha gynnat Skåne, eftersom det finns fler smittade på den danska sidan.  men ännu har vi inget facit för hur det går.

Smög mig ut i morse för att handla lite mat och hämta ut mediciner. Höll behörigt avstånd. Nästan två meter. Men jag använde inte min ansiktsmask som anlänt från Kina. För jag kände mig lite dum. Och jag vet inte om det är jag eller den andre som möjligen skyddas.

Och handsprit fanns naturligtvis inte att köpa.

-Det är slut hos tillverkaren, sa apotekaren bakom disk.

-Så klart, svarade jag, när alla vill ha. Men det innebär ju att man inte kan driva en stat som en marknad. Jämför med Finland där man håller sig med beredskapslager medan Sverige helt gått över till Just in time- leveranser och inte har några marginaler i sjukvården. Kanske kan vi lära oss något av detta när krisen är över?

– Jag undrar det, svarade hon. Se på Kina. Nu har de öppnat sina offentliga djurmarknader igen.

Så var vi tillbaka i frågan om människosyn. Det jag ägnat mitt liv åt att grubbla över. Som forskare och som privatperson. Kan vi, vill vi lära oss något av våra misstag? Kan vi bevara den insikt vi fått om att vi behöver ett samhälle och en stat som tar ansvar när vi tagit oss igenom krisen?

Det som utmärker det svenska förhållningssättet är tillit. Både till institutioner och till människor som medborgare. Där ingår tron på att information gör att människor tar eget ansvar. Och det tycks fungera bra. För åtminstone två tredjedelar. Problemet är  den återstående del som fortfarande agerar kortsiktigt för att prioritera egna nöjen som barhäng i nord och syd. Då krävdes att samhället gick in och agerade.

Jag vill gärna tro människor om gott.  Men jag behöver inte gå längre än till mig själv för att se hur lätt det är att finna argument för att just jag ibland utgör ett undantag. Och i decennier har vi indoktrinerats till att tro att vi inte är medborgare i ett samhälle utan att vi är konsumenter som ska välja det som gynnar mig och de mina bäst. Men nu krävs att vi tar in de andra i tänket för att inte vården ska kollapsa. Och det tror jag att många, många gör. Håller avstånd, tvättar händerna, låter bli att ses över generationerna. Men inte alla. Därför tror jag det är klokt att ibland peka med hela handen för att se till att Folkhälsomyndighetens råd följs. Tror de har en klok policy. Och det är jag inte ensam om.

Men jag tror att inte alla människor tänker långsiktigt. Därför är en stark stat med goda institutioner och vettiga lagar något att vara tacksam för.  Liksom det offentliga samtalet där idéer kan mötas och brytas mot varandra. Om yttrandefrihet och demokrati lagstiftas bort som i Ungern, då får vi en stat vi inte kan skydda oss mot. Gud bevare oss.

Vi kan ju försöka minnas när det är dags att rösta.  Vilka partier är det som i Sverige vill så misstro och begränsa yttrandefrihet? Och vilka partier vill att staten ska drivas som ett företag? Det hedrar Göran Hägglund att han i DN beklagar avregleringen av apoteksmonpolet.

”Dagens medicinbrist och bantade beredskapslager beror på avregleringen av apoteksmonopolet 2009.  Marknaden skulle då ta över ansvaret. Men det hände aldrig.  Den ansvarige ministern, Göran Hägglund (KD) är självkritisk.

– Sett i backspegeln borde vi byggt upp ett ansvar för att den funktionen skulle upprätthållas, säger han.

Se https://www.dn.se/ekonomi/goran-hagglund-sjalvkritisk-efter-avregleringen-av-apoteken/

Om det påverkar hans efterträdare är oklart. De partier som mitt i krisen säljer Bromma sjukhus och minskar antalet vårdplatser tycks inte ändrat sig . Än så länge har vi både yttrandefrihet och möjlighet att välja bort korrupta politiker. Att lagföra politiker för jäv och korruption som i andra länder tycks inte vara möjligt i Sverige. Så tilliten kan inte vara obegränsad även om vi vill tro alla människor om gott. Har svårt att se att man skulle acceptera att toppar inom ett parti gör den här typen av affärer sins emellan någon annanstans.

”Region Stockholm med finansregionråd Irene Svenonius (M) säljer Bromma sjukhus till ett privat bolag. Före detta sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) jobbar åt bolaget.

Mitt under eskalerande corona-pandemi har Region Stockholm sålt Bromma sjukhus till ett privat investmentbolag.”

Läs:

 https://konkrt.se/2020/03/26/m-toppar-gor-upp-om-bromma-sjukhus-svenonius-saljer-reinfeldt-koper?fbclid

Expressen skriver att den blinda marknadstron har gjort Sverige sårbart i kris. Nu står vi där utan tillräckliga lager för läkemedel och skyddsutrustning. https://www.expressen.se/ledare/hogerns-misstag-star-oss-dyrt-i-kris/?

Vi har lärt oss mycket redan i den här krisen. Att ta hand om varandra och tänka längre än näsan räcker. Vi har också upptäckt det vi som teologer och etiker ständigt talar om:  Vi är ömsesidigt beroende av varandra. Interdependens!