Så sitter man på balkongen. Igen. Medan den dagliga uppdateringen av coronaläget pågår på radio. Nej, det är inte läktaren på Berlinolympiaden 1936. Jag är inte omvärvd av människomassor. Sitter helt ensam. Det är soligt, inte disigt. Det är mitt i coronapandemin i maj 2020. Men eftersom jag såg Bang gestaltad av Anna Takkanen på SVT Play igår, smyger sig hennes språk och satsmelodi in i huvudet. I synnerhet som jag plockat fram hennes artiklar som utgavs i bokform 1982 och 84 och börjat läsa.

Tänker att människor är sig märkvärdigt lika. Nu gäller det att tävla om vilken nationell strategi som är bäst för att bekämpa viruset. Eller kanske sämst. Vem har flest döda i pandemin? Sverige är på sjätte plats i värsta-ligan, trumpetar Nordegren.  Vem har högst flockimmunitet? Spanien sägs ha 5%. Sverige 26. Kan det stämma. Och vad innebär det?

Frågorna hopar sig. Inte minst undrar jag varför vi inte ser till att få fram tester. Men för att låta som Bang, man vet inte riktigt hur de resonerar eller räknar. En studie från Tübingen visar att Sverige genom sin strategi fått samma resultat angående smittspridning som man fått med lockdown. Genom Googledata tycks det som att svenskarna levt lika fysiskt distanserat som de som lever i strikt karantän. Om det stämmer är det ju superintressant, skriver Helle Klein på facebook. Håller med.

Känner ändå sorg i hjärtat över det vi egentligen vetat länge. Att äldreomsorgen är skandalöst eftersatt. Men vad är dödsorsaken? De flesta som dött är mycket gamla, som det alltid är i kraftiga influensor. Över 50% har varit på något äldreboende och 25% har haft vård hemma. Med ett alltför stort antal vårdgivare per dygn. Många utan ordentlig utbildning.

Bakom det vackra mantrat att vi måste skydda våra äldre har kommuner och regioner skurit ner anslagen år efter år, i decennier. Oavsett regering. Och ingen har granskat underbemanningen och de mängder av vårdare utan fast anställning som går in och ut hos våra gamla. ”It could have been me” brukade jag sjunga. Det kunde varit min mamma, eller faster.

Att vi klarat oss så bra i Skåne beror på att danskarna stängde gränsen, tänker jag. Så att danskar från Köpenhamn inte kom hit. Tack och lov! För region Skåne tillhör de regioner som sparat rejält. Och fortfarande blir svenskar äldre än danskar.

Nu önskar jag av hela mitt hjärta att det ska gå bra för Danmark när de långsamt öppnar upp igen.

  • Man är nog ingen tävlingsmänniska, skulle kanske Bang ha sagt.