Gästkrönika. Stängt mellan hägg och syren

Stängt mellan hägg och syren. Nog minns vi historien om skomakaren som satte upp en lapp på sin dörr att han tog ledigt mellan hägg och syren.
Blekinge • Publicerad 26 maj 2023
Bokskogens valv låter solens strålar sila ner över slingrande blekingska småvägar och tar andan ur oss, skriver Elisabeth Gerle.
Bokskogens valv låter solens strålar sila ner över slingrande blekingska småvägar och tar andan ur oss, skriver Elisabeth Gerle.

De förnumstiga brukar påpeka att det är alldeles för kort. För knappt har häggen slagit ut förrän syrenen följer efter. Det går fort nu. Och jag gnolar med i Grundtvigpsalmen 517 ”Se hur mark och träd tar på sina sommarkläder.”

Gullviva, äppelblom, päronträd i sin vitaste skrud. Bokskogens valv som låter solens strålar sila ner över slingrande blekingska småvägar tar andan ur mig. Inte konstigt att fler och fler upptäcker detta vackra landskap.

För någon månad sen kom jag med tåg till Avignon i södra Frankrike. Där gnolade jag på Sur le Point Avignon. Passade på att besöka goda vänner i St Hilaire, nära Pont du Gard. Det är den högsta akveduktbron i den romerska världen, ett av antikens underverk.

Bron byggdes omkring år 50 e Kr och är ett lysande exempel på romarnas byggnadskonst och teknik. 48 meter hög och 275 meter lång består den av 3 rader av valvbågar ovanpå varandra. När man tittar upp mot den slås man av vad människor kan!

Nu berättade mina vänner att de inte haft regn på ett år. Grundvattnet har inte återhämtat sig. De var oroliga. Väl hemma läser jag att den franska ministern för ekologisk omställning Christophe Béchu den 10 maj förklarat området som ett ”torkkris”-område och fattat beslut om att förbjuda poolförsäljning. Han förklarar varför:

Det är för att förhindra att människor frestas att göra det som de faktiskt inte får göra ändå – det vill säga att fylla dem, säger ministern enligt BBC.

Pyrénées-Orientales har inte haft en hel dag med regn på över ett år. I en sådan kris är det självklart att det vatten som finns endast ska användas som dricksvatten.

– Klimatförändringen är här och nu. Vi måste ta oss ur vår överflödskultur.

Tänker på det när jag hör om nybyggda swimmingpooler i Blekinge skärgård. Är det rimligt med tanke på det låga grundvattnet? Borde det inte snarare förbjudas att fylla stora simbassänger med dricksvatten.

Klimatförändringarna är här. Italien har drabbats av enorma översvämningar. Efter långvarig torka kom allt regn på en gång. Forskarna har länge varnat för extremväder, men vi har låtsats som att det inte angår oss. Nu är det hög tid.

Kunde romarna leda vatten i en lätt lutning på 12 meter i akvedukten över floden Gard, så bör vi kunna planera och bygga långsiktigt så att vattnet räcker.

Elisabeth Gerle, författare, aktuell med sin nya bok Vi är inte idioter. Klimat, ekonomi, demokrati. (Korpens förlag)

https://www.sydostran.se/ledare/gastkronika-stangt-mellan-hagg-och-syren-512359bd/