Preem har dragit tillbaka sina planer på att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. För de ökade klimatutsläppens skull? Nej, riktigt så enkelt är det inte. Det tycks snarare vara så att ekonomin avgjorde. Det blir inte lönsamt att raffinera råolja i en tid där flygplanen står på marken och där framtiden för hela transportsektorn är osäker. Visst är det då en stor seger för miljörörelsen? Ja visst är det! För det visar att det fossilfria är framtiden. Även de ekonomer som inte alls lyssnar på Greta eller på den majoritet av forskare, som menar att vi har mycket ont om tid att hindra klimatkatastrofen, inser detta. Inte av omsorg om jordens framtid eller kommande generationer utan av krasst ekonomiskt intresse.

Bakom den insikten finns en värld som samlar massorna till jättedemonstrationer bakom Greta. Ungdomar som kräver att deras framtid inte tas ifrån dem. Som tänker långsiktigt!

Lysekil behöver arbetstillfällen och nya initiativ. Låt oss hoppas att en grön utbyggnad kan bidra. Men en så fantastiskt vacker stad som Lysekil borde kunna attrahera också andra projekt, knutna till högskola, design, havsforskning med mera. Här är det viktigt att den nationella politiken ger stöd.

 

Läs mer i Erika Bjerströms viktiga reportage för SVT:

Nu flödar gröna investeringspengar

Preems historiska beslut är ett tecken på att fossilindustrins dagar är räknade. Den som vill satsa på tjockolja får idag nobben av allt fler banker och investmentbolag. Enligt vad SVT erfar utreder Preem att istället starta en grön vätgasanläggning i Lysekil. Då skulle plötsligt kassakistorna öppnas för Preem, gröna investeringspengar flödar just nu….

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fran-klimatbov-till-klimathjalte?fbclid=IwAR0ZelJq_-fGg21BWqv2sSAn1dtyk_4_6KLIMgZfndZeHBpFoqE5VnfT1WQ