En gästkrönika i Sydöstran.

Nu när rönnbären blommar funderar vi över elen i vårt land. Vi har gott om el. Ja överskott. Som vi säljer dyrt. Jag kom att tänka på Josef i Gamla testamentet som kunde tyda drömmar. Som den om de sju feta korna som åt upp de sju magra. Han rekommenderade Farao att hushålla och spara under de sju rika åren för att undvika brist de magra åren. Så jag skrev en liten krönika i Sydöstran om Josef och förvaltarskap.

Tanken bakom olika elområden var att skapa incitament till att producera mer el där det just nu finns brist. Bra tanke! För i längden är det inte rimligt att Norrland ska förse oss alla med el. Och som jag skriver i artikeln:

”…ett antal vindkraftparker långt ute till havs längs våra sydliga kuster skulle på några år se till att även Sydsverige blir självförsörjande.”

Men istället driver ”kommunpolitiker val på att skrämma för vindkraft som stör utsikten. När det handlar om vindkraftparker miltals ut i havsbandet!

En annan viktig åtgärd skulle vara att slopa indelningen i olika elområden i Sverige. Det är fullt möjligt genom att se det svenska elbehovet som ett nationellt intresse. Istället väljer de styrande att behålla en total marknadsreglering för de statliga bolagen.”

Är det rimligt?

Tja, det finns mycket att diskutera kring elen. Om produktion, om att använda mindre el i hushållen, om att använda mer el till transporter mm. Om statliga bolag bör vara vinstdrivande och helt fungera på marknadens villkor.  Så här skriver jag i krönikan:

Vattenfall tjänar alltså pengar åt svenska staten med hjälp av ockerpriser på elen i Sydsverige. Naturligtvis bör vi fortsätta sälja el till våra grannländer. Men att gynna sina egna medborgare och införa en nationellt enhetlig taxa vore inte dumt. Det vore klokt ledarskap och bidra till att hålla samman vårt avlånga land.”

Då skulle inte hög konsumtion gynnas som i en del av de förslag vi hör presenteras. För vi behöver ju alla hushålla där det går.

Dagen efter min krönika exploderade debatten i morgonekot och andra medier. Nu hör jag att V lägger ett likande förslag.

Nedan finns länken som är öppen. Det lär bli många fler turer. Förslaget om biobränsle till exempel. Är det rimligt?  Att elda upp skogen är ju inte lösningen för klimatet precis. Så det är fint att debatten är i full gång.

httpSs://www.sydostran.se/ledare/gastkronika-overflod-pa-elektricitet-3ce51b07/