https://www.sydostran.se/insandare/debatt-ska-statliga-foretag-ga-med-rejal-vinst/

 

Hösten innebär ett visst vemod. Att stänga sommarhus på ön för säsongen är en sorts död. Sommaren är slut. Fast jag vet att jag inte längtar till ön i november, utan när grönskan slår ut och ljuset återvänder, så känns det vemodigt.
Blekinge • Publicerad lördag 17:00
Hur logiskt är det med elkablar från Sverige till Tyskland?Foto: Svenska Kraftnät

I en av morgontidningarna läser jag att regeringar vill pausa utbyggnaden av en kraftig kabel för att exportera el till Tyskland. Den kommer att göra elen i Sydsverige ännu dyrare. Men Svenska kraftnät insisterar och vill inte frångå uppgjorda planer.

På nytt väcks frågan om det märkliga beslutet att statligt ägda företag ska gå med vinst. Rejäl vinst. Trots att de tillkom för att tillgodose medborgarnas behov av energi, vård, järnväg osv.

Föreställningen att statlig verksamhet är ineffektiv medan privat verksamhet är kostnadseffektiv och snabb, har granskats av forskare. Mariana Mazzucato är en italiensk-amerikansk professor i innovativ ekonomi vid Science Policy Research Unit, vid Sussex universitet.

I boken ”Entreprenörsstaten” (2013) visar hon att det är stater som ligger bakom de främsta innovationer som görs. I de länder över hela världen som gått i spetsen för den gröna revolutionen är det staten som spelat en aktiv roll. Vi såg det också under pandemin.

När det finns krisinsikt kan stater ta krafttag. Så varför inte ställa den grundläggande frågan om varför statligt ägda företag måste gå med vinst och imitera de privat ägda? Medan medborgarna betalar!

”När det finns krisinsikt kan stater ta krafttag. Så varför inte ställa den grundläggande frågan om varför statligt ägda företag måste gå med vinst och imitera de privat ägda? Medan medborgarna betalar! ”

Elisabeth Gerle

Ofta driver dessa bolag verksamheter, fastigheter och energibolag, som skattebetalarna bekostat. Statens fastighetsverk, kräver hyror som nu lett till att Nationalmuseum inte vet hur de ska kunna vara kvar.

Akademiska hus har skyhöga ”overheadkostnader” för husen där universitetsutbildning bedrivs. För att klara hyran tvingas man skära ner på lärarledd undervisning och handledning.

Än värre blev det när idén att sälja ut det gemensamt ägda slog igenom som en ideologi med full kraft på 90-talet. I Ryssland skapade det oligarker. Hos oss såldes vårdcentraler ut för en spottstyver som sen såldes vidare för miljonbelopp.

SBB köpte upp ett antal kommunala fastigheter som sen hyrdes ut i långsiktiga bindande kontrakt. Tills kommunerna gick på knäna och insåg att de gjort kortsiktiga affärer. Hundratals skolor får ny riskkapitalistägare i Kanada sedan SBB sålt med chockhöjda hyror som följd.

Nu hanteras eldistributionen efter samma logik. Trots att både den förra och nuvarande regeringen vill pausa kabeln till Tyskland som skulle göra elen dyrare i Sydsverige insisterar Svenska kraftnät på att fortsätta utbyggnaden av Nordbalt och Hansa Power Bridge.

Båda förväntas ge ökande prisskillnader på el inom Sverige. Allt fler börjar fråga sig om det är rimligt. Medan debatten om riskkapitalismens framfart inom vård, skola och bostadsmarknad rasar som värst borde man kunna ifrågasätta att statliga bolag vill imitera dem.

Vore det inte rimligare att utgå från verksamhetens och medborgarnas behov?

Elisabeth Gerle, författare, aktuell med boken ”Vi är inte idioter. Klimat, ekonomi, demokrati.”