Yttrandefrihet eller hädelse? Om att bränna heliga skrifter

44 min
Bokbål var länge någonting som associerades med Nazityskland. Nu är det i Sverige som böckerna brinner. Men vad handlar det om i grunden – är det yttrandefriheten kontra skyddet av heliga symboler?

Eller är det helt enkelt rädsla för terrorister och trubbel för svenska intressen utomlands, som gör att allt fler ropar efter förbud mot koranbränning?

I det här avsnittet av Filosofiska rummet försöker vi ta ett steg tillbaka för att granska och väga några av grundkomponenterna i debatten; hur principiella och hur pragmatiska bör vi vara, vilka är de bästa argumenten för och emot ett förbud mot skändandet av heliga skrifter?

Gäster är Kashif Virk, imam vid Islams Ahmadiyya församling med en masterexamen i religionshistoria vid Stockholms universitet, prästen och etikprofessorn vid Lunds universitet Elisabeth Gerle och Per Bauhn som är filosof, professor emeritus vid Linnéuniversitetet.

Programledare Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Det blev en het diskussion där jag värnade yttrandefriheten, men varnade för viljan att skapa kaos och hets mot olika folkgrupper som ett sätt att underminera demokratin.
Thomas Lunderquist, producent och Lars Mogensen, programledare, lotsade oss i det stundtals heta samtalet. Efteråt åt vi lunch tillsammans dock utan Kashif Verk som fanns med oss från Stockholm.
Debatten fortsatte på sociala medier och som lyssarreaktioner till SR. Och jag fick mängder av uppmuntrande tillrop på messenger. Men det är en svårnavigerad fråga. Så diskussionen lär fortsätta.